2015. április 5., vasárnap

Siklós, Máriagyűd

Három napos kirándulásunk második napján a horvát Papuk hegység meglátogatása után még bőven maradt időnk arra, hogy a nap folyamán még más érdekességeket is útba ejtsünk, így Siklós vára lett a következő állomásunk.

Az 1963-ban forgatott Tenkes kapitánya című film jól ismert helyszínét mindenképpen érdemes egyszer felkeresni, mert a 2010-2011 -ben felújított épület igazán megnyerő látvánnyal szolgál az ide látogatók számára.











A várfalak felett a távolban már felsejlik következő állomásunk, a Máriagyűdi kegytemplom sárgás épülete.



Viszont mielőtt még tovább utaznánk, teszünk egy rövidke látogatást a vártól midössze 5 perces gyalogútra található Malkocs bég dzsámijánál, a török hódoltság egy mindmáig fennmaradt emlékénél.



A vártól a Máriagyüdi kegytemplom autóval midössze 10 percre, 4.4 km távolságra található. A parkolás miatt nem kell adggódni, ha nem egy egyházi ünnep idején érkezik az ember, akkor bőven akad hely ahol a kocsit ott lehet hagyni.

A korabeli feljegyzések szerint Szűz Mária 1687-ben jelent meg fényözönben az akkor még apró templom ablakában egy Tamás nevű katolikus gazdának. Az ezt követő évtizedekben a csodás gyógyulások és a Mária-jelenések hírére egészen távoli vidékről kezdenek el idelátogatni a hívek, aminek eredményeképpen Máriagyűdöt VII. Pius pápa 1805-ben hivatalosan is zarándokhelyként ismeri el, majd 1846-ban Scitovszky János pécsi megyéspüspök hegyhellyé nyilvánítja.



Stációk a domboldalban


Sajnos a bazilika környéke éppen felújítás alatt volt, így pl. a Szentkutat már nem lehetett megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése