2018. április 8., vasárnap

Dinnyés és Velence


A mai napunkat arra szántuk, hogy körbejárjuk a Velencei-tó partján fekvő bájos kis települést, Dinnyést, majd ezt követően meglátogassuk a Velencén átadott új Bence-hegyi kilátót. 

Dinnyésre autóval megérkezve parkolni a Gárdonyi Géza utcáról nyíló Hagyományőrző Turisztikai központnál lehet, amely mellett a dombon azonnal meg is tekinthetjük a Szent György Katolikus templomot.


A rendezvényközponthoz tartozik egy kisebb kültéri színpad, valamint egy igen látványos Makovecz stílusú kapu.




Már a rendezvényközpont kertjében megtaláljuk az útmutatót következő célpontunkhoz, a Madárdal tanösvényhez. A tanösvényről részletes leírást ITT lehet olvasni.


A település szélső utcáján elhaladva hamarosan elérjük a tanösvény kezdetét.


Bár a 2010-ben kialakított tanösvény 15 km hosszú, mi elsősorban a dinnyési láp és a vízi világ megtekintésére fókuszáltunk, ezért csak a 3 km-es Müller István túrát jártuk végig. Megmutatom képeken, milyen a táj errefelé:





A fertő körüli ösvényen egy fahidat is találunk, ez vezet tovább a kilátó felé.


A kilátóhoz még át kell mászni egy kerítésen...


És íme itt a kilátó! :-) Tudom, nem tűnik túl nagynak, de arra éppen elég, hogy ezen a sík vidéken jól körbe lehessen tekinteni.


Ezt láthatjuk néhány méter magasságból.


A távolban egy másik kilátó is feldereng, de ide már nem mentünk el.



Folytattuk a körutunkat, vissza a településre.



Még a végére idebiggyesztek egy térképet a bejárt útról:



Mivel az előző túra se hosszú, se megerőltető nem volt, és mivel még az idő is fiatal, átkocsikáztunk Velencére a Bence-hegyi kilátóhoz. A parkolással itt sincs gond, van parkoló a kilátó alatt, de ha tele lenne, a hegyre vezető út mellett végig meg lehet állni. A parkolótól rövid lépcső vezet fel a kilátó nem éppen szép, de annál érdekesebb formájú épületéhez. A belépés általában fizetős, de nekünk szerencsénk volt, még ingyen be lehetett menni, talán azért, mert még csak nemrég adták át. Akit részletesebben is érdekel a kilátó, annak javaslom ENNEK A CIKKNEK az elolvasását!



A kilátó belülről csupasz beton falait feldobták néhány igen pofás természetfotóval.


A kilátás pedig azt hiszem magáért beszél, egyszer érdemes megnézni! :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése