2014. december 27., szombat

Gerecse-csúcs

Mai választásunk a Gerecse csúcsra esett. Tardos településen vette kezdetét kirándulásunk, ahol a templom előtti téren dobtuk le az autót. Innen egyenes út vezetett a bánya felé a zöld sáv-kék kereszt jelzésen. 


Hamarosan elágazáshoz értünk, itt a zöld sáv jelzésen folytattuk az utat. A bánya sajnos magánterület, így nem lehet bejutni. Voltak, akik felsétáltak az erdőn keresztül a bánya peremére jelzetlen úton, de mi ezt kihagytuk. 


Egy ismerős helyhez értünk semsokára, a tavaszi medvehagyma túráról már jól ismert odvas, jelzésekkel teli elágazáshoz. 


Itt a kék sáv jelzést választottuk, mely a régi vasúti pálya mellett halad el.


Hamarosan megint elágazáshoz értünk, a kék háromszög jelzésre tértünk át, mely a csúcsra vezet fel.
Az út során nagyon sok letört ágat, kidőlt fát láttunk a december elejei ónos eső eredményeképpen. A főbb utak meg vannak tisztítva, de a háromszög jelzésen nem lehetett kényelmesen végigmenni, mert fákat, ágakat kell kerülgetni. Helyette jelöletlen, erdészet által használt utakon célszerű menni, mi is így tettünk.


A csúcson egy geodéziai torony áll, melyre ki van írva, hogy felmászni tilos és életveszélyes. A torony lépcsőszerkezete ettől a felirattól eltekintve stabilnak és egységesnek mondható. 



A hegytetőről a fák miatt nem látni a tájat, de a torony magasságából kitűnő panoráma nyílik a környező hegyekre, és a Dunára.



Esztergom is látszik szép időben.




Jelöletlen utakon indultunk vissza a településre, útközben áttértünk a már jól ismert kék háromszög, majd zöld sáv-kék kereszt jelzésekre. Így jutottunk vissza a faluba.



És az útvonal, sárvágal jelölve:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése