2014. június 22., vasárnap

Csömör és Törökmező


Mai kirándulásunk egy kevésbé közismert, viszont annál érdekesebb helyi hagyomány megtekintésével kezdődött. Ez nem más, mint a csömöri úrnapi körmenet. A helyi lakosok a körmenet alkalmából annak teljes útvonalán virágszőnyeggel díszítik az utcákat, utakat. Mindenki a saját portája előtt tevékenykedik, és a közös munka gyümölcse egy sok száz méter hosszú egybefüggő virágcsoda. Mint azt a helyiektől megtudtuk, a készülődés már a körmenetet megelőző héten elkezdődik, mindenki virágot gyűjt és sablonokat készít a mintákhoz. Majd a körmenet reggelén már a kora hajnali óráktól kezdődően szorgalmasan dolgoznak, hogy a körmenet kezdetére, 10 órára összeálljon a szőnyeg. Mi már jócskán a készítés fázisában, fél 9 körül tettünk egy körsétát.










A látványosság megtekintése után a Börzsönyben található Törökmező felé vettük az irányt. A törökmezői turistaháznál lehet parkolni, ahol kalandpark is várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.  Mi innen tettünk egy körtúrát a zöld sáv jelzésen indulva. 


Az út elején, a Fehér forrás csoportnál meg lehet tölteni a kulacsokat.




A zöld jelzésen továbbmenvén hamarosan egy horgásztóhoz jutunk.


Mi innen jelzetlen ösvényen, a tó mellett haladtunk tovább. Hamarosan beértünk az erdőbe, ahol gázlókon kellett átkelni.


Haladtunk tovább a jelzetlen úton, eredetileg egy másik halastavat is meg akartunk nézni, de mint kiderült, az magánterület, valakinek a birtoka. Sajnos ez a térképről nem derült ki.
Megkerestük a piros jelzést, és azon mentünk tovább egy harmadik halastóhoz, de az is magánterület volt kerítéssel, belépés csak horgászoknak. A térképről sajnos ez az információ sem volt leolvasható. Mindenesetre ha már arra jártunk, találtunk egy forrást és a közelében a pusztatorony romjait. Hát ez tényleg csak rom...



A főúton visszasétáltunk a törökmezői elágazásig, majd besétáltunk Törökmezőre a parkolóhoz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése